Kuulokojeiden paristoista

Kuulokojeissa käytetään tavallisesti paristoja. Paristoja on myytävänä eri kokoja. Jokaisessa yksittäisessä kuulokojetyypissä käytetään vain kullekin kojeelle sopivaa paristokokoa. Yleisimmät käytössä olevat paristot ovat kokoa 675, 13, 312 ja 10. Joskus voi törmätä esim. kokoon 675P (sisäkorvaistutteen prosessorissa käytettävä), tai kokoon 5, mutta ne ovat harvinaisempia.

Kuulokojeiden paristot ovat tekniikaltaan sinkki/ilma -paristoja. Ne alkavat latautua vasta kun niiden plus-puolen päällä oleva tarra poistetaan. Plus-puolella on pieniä reikiä, jotka vapautuessaan näkyville tarran alta, alkavat imeä ilmaa sisäänsä ja tietynlaisen kemiallisen reaktion seurauksena pariston jännite kasvaa. Tästä syystä on hyvä odottaa jonkin aikaa sen jälkeen kun tarra on jo poistettu ennen kuin paristo asetetaan kuulokojeeseen.

13-koon pariston latautuminen voi kestää jopa 10 minuuttia ennen kuin sen syöttökyky on maksimissaan. Kun taas 675-koon paristo täyttyy lopullisesti vasta 15 minuutin odottelun jälkeen. 312-paristo täyttyy usein jo yhdessä minuutissa. Nykyään on jo markkinoilla ns. vihreitä paristoja. Ne syrjäyttävät pikkuhiljaa nämä paristot joihin olemme tottuneet. Vihreät paristot latautuvat tarran poistamisen jälkeen erittäin hitaasti, jopa tunteja saattaa vaatia pariston syöttökyvyn täyteen latautuminen. Yksi käytännöllinen tapa voikin jatkossa olla, että poistetaan tarra illalla nukkumaan mennessä ja laitetaan paristo vasta aamulla kuulokojeeseen.

Paristoja voi toki ottaa käyttöön lyhyenkin latausajan kuluttua, mutta niiden kokonaiskesto-aika jää silloin myös lyhyeksi. Tällöin paikalleen asetetun pariston latautuminen pysähtyy sillä hetkellä kun paristokotelo sulkeutuu.

Tällaisissa sinkki/ilma paristoissa on se hyvä puoli, että pariston lataus on kokonaiskeston energialtaan huomattavasti suurempi kuin esim. samankaltaisilla kellon tai kameran paristoilla. Kellon ja kameran paristoissa on suurempi huipputeho, mutta se on vain hetkellistä kuulokojeparistoihin verrattuna. Kuulokojeen paristot tuottavat heikkoa virtaa – mutta pitkään.

Kuulokojeiden paristot kuluvat nopeammin hälyisisissä paikoissa. Silloin kuulokojeilla on paljon ääniä mitä täytyy vahvistaa. Samoin modernien kuulokojeiden adaptiiviset melunhallintajärjestelmät työskentelevät puolestaan vaimentaessaan taustahälyä. Jatkuvassa melussa kuulokoje syö paristoaan ainakin kolmanneksen nopeammin kuin rauhallisessa ympäristössä käytetty.

Pakkanen nopeuttaa pariston kulutusta jonkin verran. Ja vielä, jos kuulokojeisiin on liitetty muita apuvälineitä, esim. langattomia lisälaitteita yms. kiihtyy virran kulutus samoin. Paristojen perus-käyttöaika vaihtelee paristojen koon mukaan. Pienempi kestää vähemmän aikaa kuin isompi. Irtonaisena pidettyihin paristoihin saattaa tulla oikosulku jos ne joutuvat tekemisiin metallin kanssa.

Jaa...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone