Totuttautuminen kuulokojeisiin

Kuulokojeiden käyttöön totuttautumiseen ei ole olemassa oikotietä. Niihin tottuu vain käyttämällä kuulokojeita päivittäin. Vaikka olisi yksinkin. Yksinään asustelevan on hyvä kuulla monia asioita

Esimerkiksi radion ääntä ja tvtä. Ja sitä, kun vesi kiehuu kattilassa, ovikello soi, tai vesihana on jäänyt valumaan. Tärkeää on myös kuulla kun mikroaaltouuni ilmoittaa äänimerkillä ruoan lämmenneen, tai kun puhelin soi jne. Nämä ovat turvallisuutta tuovia asioita.

Totuttautumiseen on kuitenkin olemassa erilaisia reittejä. Kaikki konstit eivät sovi kaikille. Esittelen muutamia kuulokojeiden käyttöön totuttautumisen tapoja.

Kun kuulokojeet on saatu vastikään käyttöön, voi käyttäjä ensimmäisten viikkojen aikana joka aamu kun kojeet asetetaan korviin, säätää kojeiden kokonaisvahvistusta hieman pienemmälle kojeiden äänenvoimakkuussäätimestä tai esim. kojeisiin tarkoitetusta kaukosäätimestä. ”Joka aamu” siitä syystä, että kuulokojeiden vahvistus palaa aina takaisin alkutasolle kun virta on välillä katkaistu.

Useissa kuulokojeissa on ns. oppiva äänenvoimakkuus. Kun äänenvoimakkuutta säädellään aina tietyllä tavalla tietyissä tilanteissa, oppii kuulokoje tämän ja muuttaa voimakkuutta jonkin ajan kuluttua jo itsestään tunnistaessaan vastaavia ääniympäristöjä.

Kuulokojeisiin voidaan myös ohjelmoida hiljaisempi tilanneohjelma. Näin kuulokojeiden käyttäjä voi valita mitä ohjelmaa käyttää, ja myöhemmin, kun tottuminen on jo pitemmällä, voidaan tuo ”harjoitteluohjelma” poistaa kuulokojeista.

Kuulokojeiden käytön voi aloittaa myös varovaisesti siten, että esim. ensimmäisen viikon aikana käyttää kojetta lähinnä sisätiloissa. Sitten vähitellen laajentaa käyttöä myös kodin ulkopuolelle samalla kun laajentaa päivittäisiä käyttötuntimääriään.

Jos parissa kuukaudessa, päivittäisestä käytöstä huolimatta, ei tottumista ole tapahtunut, on todennäköisesti kojeiden ohjelmoinnissa jotain, mikä ei sovi yhteen riittävän käyttömukavuuden toteutumisessa. Tällöin kojeita on säädettävä uudestaan.

Käyttäjän on hyvä kertoa audionomille mahdollisimman tarkasti ja yksityiskohtaisesti mikä kojeen äänimaailmassa on epämiellyttävää. Nykyisiä kuulokojeita voidaan säätää erittäin monipuolisella tavalla, ja näin löytää kuulokojeista maksimaalinen hyöty ja käyttömukavuus

Jaa...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+Email this to someone