Kysy audionomilta

Hei,question-318-56035

En ole korvalääkäriltä saanut kommenttia tähän vaivaan, joten yritän täältä. Olen huomannut että en enää hahmota mistä suunnasta ääni kuuluu. Voiko toisen korvan 35 db alenema korkeista äänistä johtaa siihen että suuntakuulo häiriintyy? Samassa korvassa pulsoiva tinnitus jolle ei ole vielä löydetty selittävää tekijää.

 

Hei!
Kyllä 35dBn lasku voi tuon aiheuttaa joissain tilanteissa. Riippuu tietysti siitä millä taajuuksilla kulloinenkin kuultava ääni kuuluu ja millä voimakkuudella ja miltä etäisyydeltä. Olethan varmistanut ettei kyse ole ollut esim. kaiun aiheuttamasta suunnan muutoksesta? Jos sinulla on esim. matalilla taajuuksilla normaali kuulo molemmissa korvissa, mutta toisessa korvassa korkeilla taajuuksilla laskua kuten kerroit, niin silloin ainakin niille matalille taajuuksille painottuva ääni pitäisi periaatteessa suuntakuulossa toimia. Toisaalta, luonnossa ei ole yhtään ääntä joka olisi vain yhdellä taajuudella, vaan äänet ovat usein ns. taajuusryhmittymiä ja sen lisäksi yksittäisiä formantteja (puheessa) voi jakaantua kaikille kuultaville taajuuksille. Jos taas kuulosi olisi laskenut tasaisesti tuohon 35dB:iin niin se vaikuttaisi jo varmuudella suuntakuuloa huonontavasti, varsinkin jos kuultava ääni ei ole kovin voimakas. Harvinaisissa tapauksissa voi suuntakuulo puuttua normaalikuuloiseltakin jos aivojen oliivitumake ei toimi oikein.

Mitä tulee pulsoivaan tinnitukseen, olet ilmeisesti käynyt jo korvan alueen magneettikuvauksessa? En ole lääkäri, eikä tätä pidä ottaa lääketieteellisenä neuvona, mutta vahinkoa et saa aikaan, jos käyt varalta myös kaulan valtimoiden ultraäänitutkimuksessa.

Toivottavasti tästä on apua.

 

Voiko induktiosilmukkaa käyttää kun on sydämentahdistin?question-318-56035

Hei! Kyllä voi yleensä käyttää. Muutama huomio kuitenkin: Jos silmukka on viritelty isoon tilaan ja näin ollen silmukan vahvistinkin on voimakas, ei ole suositeltavaa olla alueen reunalla liian lähellä itse silmukkajohtoa. Tämä voi periaatteessa aiheuttaa häiriötä sydämentahdistimeen. Tosin en tunne yhtään tapausta että näin olisi käynyt. Kannattaa kuitenkin istua tällöin keskelle salia, jolloin signaali on siellä hieman kevyempi. Muita varottavia signaalilähteitä ovat esimerkiksi korkeajännitejohto ja myös induktioliesi(!).

 

Hei,
question-318-56035Ehkä 10v siten oli joitakin päiviä ollut huimausta, joka alkoi herättyäni sängyssä. Huone meni kovaa vauhtia ympäri niin, että silmissä näkyi vain valoa tai epämääräistä raitaa. Oli mahdotonta nousta seisomaan. Jotenkin sain sen vaimennettua ja menin töihin, mutta noustessani tuolilta jatkui kova huimaus. Menin terkkariin, jossa lääkäri diagnosoi sen suppean tutkimuksen perusteella heitehuimaukseksi ja neuvoi, miten sängyssä voimistellaan saadakseen sen pois. Tein niin ja oireet katosivat.
Nyt jälleen jo kolme viikkoa ollut ajoittain kovaa päänsärkyä, eniten särkenyt pääkopan ja niskan välisellä alueella, pääkopassa kovasti, jopa niin, että oli kosketusarka.
Tämän viimeisen koettelemuksen aikana on esiintynyt korvasärkyä – jossakin kaukana kallossa, kovaa suhinaa, ulinaa ym outoja häiritseviä ääniä korvissa. Lisäksi kovaa pahoinvointia ja pari kertaa oksentelua.  Jälleen toistunut sama, eli aamulla on huone mennyt hurjaa vauhtia ympäriinsä, enkä ole voinut nousta. Nyt myös kumartaminen pahentaa tilannetta nousuvaiheessa.
Sama toistuu kun yritin päikkäreille. Heti alkoi koko huone pyöriä kovaa.  Nyt tätä kohtausta on ollut pari vuorokautta ja olen jotenkin saannut sen hillintään vanhoilla lääkärin antamilla voimisteluohjeilla, mutta kohtaus jatkuu silti jo kolmatta päivää. Näinä päivinä on ollut siis pahoinvointia, silmissä valoarkuutta ja pieniä muistikatkoja ym.  Jo ensimmäisen kerran jälkeen vuosia sitten, totesi lääkäri kuulovamman kummassakin korvassa. Kuulo onkin kovasti heikentynyt, enkä tahdo aina kuulla ihmisten puhuvan huoneessa parin metrin etäisyydellä. Itse en ole tietoinen, että olisi ollut kuulovamma. Se on myös todettu tutkimuksessa.
Taustalla on  useita keljuja diagnooseja kuten seurannassa oleva KLL, kivulias fibromyalgia 18/18, uniapnea, refluksitauti ym.
Nyt aloin epäillä, että tämä korvakipu josssakin kaukana,  ja oireet, voisivat olla Mèniéren tautia.
En kehtaa taas vaivata TVK lääkäriä, koska diagnosoituja asioita on paljon ja en halua, että leimataan luulosairaaksi. Onko mahdollista, että esim kivulias fibromyalgia voisi jatkuvien hermokipujen kautta aikaansaada myös Mèniéren kaltaisia oireita? Mm fibromyalgian ns. kipupisteitähän on myös alueella, jonka kuvasin tässä kovaan huimaukseen liittyväksi. Ovatko mahdolliset särkevät hermot voineet vaarantaa
kuulohermostoa tehden em oireet huimauksineen, kipuineen ja kuulon alenemiseen?
Mitä tekisin asialle? 

Hei! Ja kiitos viestistäsi! En valitettavasti ole lääkäri vaan audionomi. Hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Kirjoitit: ”Kuulo onkin kovasti heikentynyt, enkä tahdo aina kuulla ihmisten puhuvan huoneessa parin metrin etäisyydellä. Itse en ole tietoinen, että olisi ollut kuulovamma.” 🙂  🙂

P.S. terveisiä ja hyvää vappua lääketieteen opiskelijoille 🙂

 

question-318-56035Mulla on ääniyliherkät korvat ja ajattelin kysyä, että onko ääniä vaimentavaa kuulokojetta saatavilla? Siis kuulokojetta, jonka avulla kontrolloisin ympäristön ääniä ja kovaa puhetta, pienentäen sitä tarpeen mukaan – vaikka kokonaan pois. Olen normaalikuuloinen, joten kuulokojeen ei tarvitse vahvistaa ääniä ollenkaan.

Hei! Ja kiitos kysymyksestä! Kuulokojeiden ensisijainen tehtävä on vahvistaa puheen kuuluvuutta. Myös muita ympäristön ääniä kojeilla pitää kuulla, musiikista puhumattakaan.  Kuulokojeilla voidaan myös tasoittaa tulevien äänien voimakkuutta lisäämällä kuulokojeen vahvistukseen kompressiota. Kompressio tarkoittaa sitä, että tietyllä tavalla kuulokojetta ohjelmoiden voi kuulokoje vaimentaa voimakkaita ääniä huomattavasti enemmän suhteessa hiljaisempiin ääniin. Tämän kompression kanssa pitää olla varovainen, sillä se saattaa pehmentää kuultua puhetta jopa niin, ettei puheen sanoista saakaan enää hyvin selvää.

Ääniyliherkkyyttä hoidetaan tavallisesti siedättämällä kuuloa. Eli siis päinvastoin kuin toivoit. Toki tuo siedätys tehdään vähitellen totuttautumalla. On aivan mahdollista, että ensi alkuun tehtäisiin kuulokojeisiin hyvin kompressoitu vahvistus ja kompressiota aletaan sitten vähitellen vähentämään. Tietyissä kuulokojeissa on mukana myös ns. tinnitusgeneraattori, jonka avulla voidaan myös harjoittaa totuttautumista (generaattori antaa korviin tietynlaisia miellyttäviä ääniä). Siedättämällä pääset parhaaseen lopputulokseen. Sulkemalla ääniä pois elämästäsi saatat ehkä vain pahentaa ääniyliherkkyyttäsi, näin uskaltaisin sanoa. Siedättäminen ja siihen liittyvä suunnitelma on hyvä tehdä aina korvalääkärin opastuksella.

 

question-318-56035

Tämmöinen kysymys olisi. Mää kuulen oikein hyvin mutta äijäporukalla kun kokoonnutaan niin ne alkaa aina väittään että mulla on huono kuulo. En kyllä saakaan kaikkien puheesta selvää kun ne mutisee tai puhuu yhtä aikaa. Kumpikohan on väärässä, minä vai ne muut?

Hei!

On täysin mahdollista että ystäväsi mutisevat ja puhuvat yhtä aikaa niin että yksittäisen ihmisen puheesta on vaikea saada selvää. Kuvauksesi perusteella ja tilastojen valossa uskaltaisin kuitenkin ehdottaa että kävisit tutkituttamassa kuulosi. Jos tulos on normaali, niin sitten Sinulla on tutkittua tietoa siitä että kuulet hyvin ja että ystäväsi mutisevat :).

Usein tuossa kuvaamassasi tilanteessa jossa on taustahälyä ja useampi kokoontuu jutustelemaan kahvin äärelle, on huonokuuloisella vaikeuksia seurata keskustelua. Kuulo voi olla sellainen, että kotona ja muissa rauhallisissa tilanteissa ei ole minkäänlaisia vaikeuksia kuulla puhetta tai saada hyvin selvää sanoista, mutta taustahälyssä tilanne muuttuukin aivan toisenlaiseksi. Hyvin usein kyseessä on ns. ikäkuulo. Ikäkuulossa ovat korkeat äänet vaimentuneet matalia enemmän. Koska konsonantit ovat painottuneet korkeille taajuuksille, käy niin, että kuulee sanoja väärin ja taustahäly sotkee kuuluvuutta vielä entisestään. Kuulo kannattaa tutkituttaa myös muiden korvasairauksien varalta.

Jos käykin niin että kuulosi on todella heikentynyt, voit hankkia kuulokojeet, joiden avulla sitten kuulet taustahälyssä ystäviäsi selvästi paremmin. Voit vaikka kertoa muille mitä naapuripöydässä puhutaan :).

question-318-56035

 

Voiko kuulo mennä huonommaksi jos pitää kuulokojetta korvassa joka päivä?

Hei!

Hyvä kysymys, ja useita ihmisiä askarruttava. Silloin kun kuulokoje on säädetty oikein, eli kuulokojeen maksimiantotason rajoitin (MPO) on asetettu turvalliselle tasolle (audionomi asettaa ohjelmoidessaan kojeita), yleensä kuulontutkimusten yhteydessä mitatun epämiellyttävyyskynnysten tuntumaan tai hieman isommallekin, ei suurta vaaraa ole. Samat säännöt ovat kuitenkin olemassa kuulokojeen käyttäjille kuin normaalikuuloisillekin, eli jatkuva oleilu yli 80 dB:n melussa ei ole terveellistä, eikä ylipäätään melutasossa joka ylittää 100 dB.

Epämiellyttävyyskynnyksiä mitattaessa saattaa mitattava sietää suuriakin voimakkuuksia, jolloin MPO taso voi jäädä korkealle. Jos taas MPO taso jää matalalle, esim. 80dB:iin, niin perinteinen korvakappale saattaa antaa hieman suojaa välille 80 – 100 dB, riippuen taajuuksista, mutta tätä suuremmat äänet tulevat hyvin läpi korvakappaleestakin, ja vaikutukset ilmenevät kuulokojeenkäyttäjän kuulonalenemasta ja melun taajuusalueesta riippuen. Näin alhaalle jätetty MPO taso kuitenkin voi vaikuttaa puheen kuuntelemisen selkeyteen sitä liikaa pehmentäen ja säröä aiheuttaen.

Tämän lisäksi on sinänsä tärkeää, että kuulokojeen vahvistus on käyttäjän kannalta sopiva siten, että vahvistus on sekä riittävä jotta kuulokojeesta on hyötyä ilman että käyttömukavuus kärsii. Tämä ei kuitenkaan itsessään vaikuta kuulon huononemiseen.

Kun aloittaa kuulokojeen käyttämisen, saattaa tulla, iltaisin  kun ottaa kojeet pois korvista, tunne siitä, että kuulo on huonontunut entisestään. Tämä johtuu vain siitä, että kojeenkäyttäjä on uudella tavalla tottunut päivisin kuulemaan paremmin ja kontrasti ns. iltakuuloon ilman kojeita on nyt huomattavasti suurempi.

 

Kirjoita kysymyksesi viestikenttään: